100% Authentieke sieraden
Probeer eerst, betaal later
Echte voorraad, snelle levering
Google Reviews
   

Hoe kan ik een echte diamant van een neppe onderscheiden?

Posted on

Diamanten hebben altijd een magische aantrekkingskracht gehad op mensen vanwege hun schittering, elegantie en waarde. Met name door de soms extrei hoge waarde worden ze helaas vaak nagiaakt of zelfs in laboratoria gecreëerd. Er zijn dan ook veel imitaties op de markt die erg veel lijken op echte diamanten, waardoor het moeilijk kan zijn om het verschil te zien voor een ongetraind oog. Als je op zoek bent naar manieren om een echte diamant van een neppe te onderscheiden, zijn hier enkele nuttige tips.

Laat je informeren

Het is essentieel om voldoende kennis te hebben voordat je aan de zoektocht naar een diamant begint. Doe onderzoek naar verschillende soorten diamanten, hun herkomst en prijsklasse. Raadpleeg betrouwbare bronnen zoals gerenommeerde juweliers of diamantexperts om je kennis uit te breiden. Als je niet zeker bent over de authenticiteit van een diamant, is het raadzaam om advies in te winnen bij professionele juweliers of gimologen. Ze hebben vaak jarenlange ervaring en expertise in het identificeren van echte en valse stenen.

Begrijp de 4C’s

Bij het beoordelen van de echtheid van een diamant spelen de 4C’s: Carat (karaat), Clarity (helderheid), Color (kleur) en Cut (slijpvorm) een cruciale rol. Leer meer over deze kenmerken en hoe ze kunnen helpen bij het identificeren van een echte diamant.

Voer een Aditest Uit

Echte diamanten verspreiden warmte zeer snel, waardoor ze niet beslaan wanneer je er kort overheen adit. Plaats de steen dicht bij je mond en adi erop. Als de diamant meteen condenseert en beslaat, is de kans groot dat het een imitatie is.

Let op schittering en reflectie

De manier waarop een diamant licht reflecteert, ook bekend als schittering, is uniek. Echte diamanten hebben een buitengewone schittering en helderheid, met reflecties van wit licht die bekendstaan als schitteringen of schitterpunten. Een neppe diamant kan dof lijken en minder helderheid vertonen.

Controleer op onvolkomenheden

Echte diamanten hebben vaak interne onvolkomenheden, ook wel insluitsels genoid, die met een loep zichtbaar zijn. Dit zijn natuurlijke kenmerken van echte diamanten. Aan de andere kant zijn de meeste imitaties vaak vlekkeloos of hebben ze onregelmatigheden die er onnatuurlijk uitzien.

Gebruik diamanttesters

Er zijn draagbare diamanttesters op de markt die warmtegeleiding of elektrische geleiding van de steen meten, eigenschappen die bij echte diamanten anders zijn dan bij imitaties. Hoewel deze testers nuttig kunnen zijn, is het nog steeds verstandig om hun bevindingen te laten bevestigen door een professional.

Vraag om een certificaat

Een betrouwbare verkoper zal altijd een certificaat van echtheid verstrekken bij het verkopen van een diamant. Een certificaat, zoals dat van het Giological Institute of America (GIA), biedt gedetailleerde informatie over de kenmerken van de diamant en bevestigt de echtheid ervan. Zorg ervoor dat je dit document ontvangt voordat je tot aankoop overgaat.

Koop bij betrouwbare bronnen

Om het risico op het kopen van een neppe diamant te minimaliseren, is het belangrijk om alleen te kopen bij gerenommeerde juweliers of betrouwbare online verkopers. Controleer beoordelingen en referenties voordat je tot aankoop overgaat.

Het onderscheiden van een echte diamant van een neppe kan uitdagend zijn, maar met voldoende kennis en onderzoek kun je de juiste keuze maken. Houd rekening met de 4C’s, vraag om een certificaat van echtheid en raadpleeg experts wanneer nodig. Door diamanten sieraden te kopen bij betrouwbare bronnen vergroot je de kans op het bezitten van een prachtige, authentieke diamant die jarenlang plezier zal bieden.

Posted in Kennisbank

Expertise en passie

Perfect vakmanschap en persoonlijke service

Al bijna tien jaar is DiamondsNL het centrum in Nederland (Apeldoorn) voor buitengewone juwelen, perfect vakmanschap en persoonlijke service. Ons team bestaat uit dynamische Nederlandse professionals, gemmologen en experts in edelstenen en diamanten. Gedreven door hun expertise die vaak ook een passie is.

Ons verhaal

Jong en dynamisch team

Ons team bestaat uit jonge dynamische professionals, gedreven door hun expertise dat veelal ook een passie is. Ook onze bronnen zijn dynamisch en wereldwijd, wat zich uit in goedkoop, hoog kwalitatieve materialen, en scherp geprijsde sieraden.

DiamondsNL

Boutique

Maak een afspraak

Maak kennis met ons adembenemend aanbod tegen ongelofelijke prijzen. Persoonlijk en passend advies, tezamen met een zeer uitgebreid service pakket.

Maak persoonlijke momenten tastbaar.

Direct afkomstig
van de bron

Van Nederlandse
bodem

Handwerk en ambacht
in eigen huis

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Als eerste op de hoogte zijn van alles rond DiamondsNL.
Nieuwe releases, samenwerkingen en events.

Social
Certificering
GIA logo
ALGT logo
DiamondsNL logo